top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPetr Žáček

Skutečně ceny nemovitostí klesají tak dramaticky , jak se všude píše?

Často se setkáváme s články ekonomických novinářů, kteří předpovídají dramatický pokles cen nemovitostí. Ale jak je to doopravdy?


Na první pohled by se mohlo zdát, že se tyto předpovědi naplňují. Pět ze sedmi ekonomických novinářů de facto předvídá dramatický pokles cen nemovitostí. Titulky článků hovoří o krachu cen realit, o propíchnutí nemovitostní bubliny. Když se však podíváme blíže, zjistíme, že novináři většinou mluví o cenách bytů, zvláště pak v Praze, kde je navíc značný nedostatek nových bytů a to do karet výraznému poklesu cen vůbec nehraje.


To je jedna z klíčových chyb - nemovitostní trh není tvořen jen cenami bytů v Praze. Musíme brát v úvahu celkový trh nemovitostí, který zahrnuje také rodinné domy, pozemky, komerční reality atd., a to nejen v hlavním městě, ale v celé České republice.


Pokud se podíváme na hospodářský útlum v roce 2008, uvidíme, že se jednotlivé segmenty trhu chovaly odlišně. Ceny bytů mírně klesly, ceny rodinných domů stagnovaly a ceny pozemků naopak dále rostly. To dokazuje, že nemůžeme generalizovat situaci na celém trhu nemovitostí na základě jednoho segmentu.


Dalším faktorem, který je třeba zvážit je očekávaný růst poptávky po bydlení v blízké budoucnosti. Je zřejmé, že naše ekonomika bude potřebovat stále více pracovníků, ať už kvůli prodlužující se době dožití, nebo kvůli nutnosti nahradit stávající pracovníky jdoucí do důchodu. A to znamená, že bude potřeba více bytů právě pro tyto pracující.


Dále je třeba brát v úvahu náklady na stavbu nemovitostí. Ceny stavebních materiálů a práce tvoří významnou část ceny nemovitosti a nelze očekávat, že se tyto náklady výrazně sníží. Stavební materiály jsou náročné na spotřebu energie a jejich výroba je proto úzce spjata s cenami energií. Ceny energií však v dohledné době pravděpodobně klesat nebudou.


Také náklady na práci pravděpodobně vzrostou, protože počet kvalifikovaných řemeslníků klesá a noví nepřibývají.


Takže i když se zdá, že na první pohled ceny nemovitostí klesají, důkladnější pohled odhaluje komplikovanější obraz. Předpovědi o dramatickém poklesu cen nemovitostí jsou často zjednodušené a neberou v úvahu celou šíři faktorů ovlivňujících trh. Je pravda, že ceny nemovitostí v některých oblastech mírně klesají, ale v širším kontextu a na celostátní úrovni jsou tato tvrzení často nesprávná.



20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page