top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPetr Žáček

Je bezpečná koupě nemovitosti, na které je věcné břemeno?


Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Záleží na konkrétním věcném břemenu a na tom, jak bude ovlivňovat vaše vlastnické právo k nemovitosti.


Věcné břemeno je právní omezení, které vzniká na základě dohody mezi dvěma nebo více osobami, nebo na základě zákona. Jedná se o povinnost určité osoby strpět nebo něco konat, nebo se něčeho zdržet. Věcné břemeno může být vázáno na konkrétní osobu nebo na konkrétní věc.


Nejčastějším typem věcného břemene je služebnost. Služebnost je právo určité osoby užívat cizí věc nebo užívat něčeho z ní. Služebnost může být například právo chodit po cizím pozemku, nebo právo čerpat vodu ze studny na cizím pozemku.


Věcné břemeno může být pro majitele nemovitosti výhodné, pokud mu poskytuje určité právo nebo výhodu. Například věcné břemeno služebnosti může umožnit majiteli nemovitosti přístup k jeho pozemku, pokud je jeho pozemek obklopen pozemky jiných osob.


Věcné břemeno může být pro majitele nemovitosti také nevýhodné, pokud mu znemožní nebo ztíží užívání nemovitosti. Například věcné břemeno, které ukládá majiteli nemovitosti povinnost platit nájemné jiné osobě, může pro majitele nemovitosti představovat významnou finanční zátěž. Značnou komplikací je také věcné břemeno doživotního užívání konkrétní osoby.


Při rozhodování, zda koupit nemovitost s věcným břemenem je důležité zvážit všechny výhody a nevýhody věcného břemene. Pokud si nejste jisti, zda je pro vás nákup nemovitosti s věcným břemenem výhodný, je vhodné se poradit s právníkem nebo zkušeným realitním makléřem.


Zde je několik věcí, které je třeba zvážit při rozhodování, zda koupit nemovitost s věcným břemenem:


Druh věcného břemene:


Některé věcná břemena jsou výhodnější než jiná. Například věcné břemeno služebnosti může být pro majitele nemovitosti výhodné, pokud mu poskytuje určité právo nebo finanční výhodu.


Účinky věcného břemene na vaše vlastnické právo k nemovitosti:


Věcné břemeno může omezit vaše vlastnické právo k nemovitosti. Například věcné břemeno, které ukládá majiteli nemovitosti povinnost platit nájemné jiné osobě, může pro majitele nemovitosti představovat významnou finanční zátěž.


Cena nemovitosti:


Nemovitost s věcným břemenem je obvykle levnější než nemovitost bez věcného břemene. Je tomu tak proto, že kupující nemovitosti s věcným břemenem si jsou této zátěže vědomi, stejně jako nižšího výnosu při dalším prodeji.



Možnost zrušení věcného břemene:


V některých případech je možné věcné břemeno zrušit. Pokud je věcné břemeno zrušeno, bude nemovitost zbavena věcného břemene a bude mít stejnou hodnotu jako nemovitost bez věcného břemene.

Pokud se rozhodnete koupit nemovitost s věcným břemenem, je důležité, abyste se o věcném břemeni dozvěděli co nejvíce. Měli byste si přečíst smlouvu o věcném břemeni a měli byste se poradit s právníkem, abyste pochopili důsledky věcného břemene pro vaše vlastnické právo k nemovitosti.



20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page