top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPetr Žáček

Může realitní makléř snížit cenu mé nemovitosti bez mého vědomí?

Pokud se rozhodnete prodat svou nemovitost pomocí realitního makléře, je důležité mít jasný přehled o všech aspektech, které taková dohoda zahrnuje. Jednou z často diskutovaných otázek je, zda realitní makléř může snížit cenu vaší nemovitosti bez vašeho vědomí. Tento článek na otázku odpoví. Jakékoli úpravy cen nebo podmínek prodeje nemovitosti by měly být vždy konzultovány s majitelem nemovitosti. To zahrnuje jakékoli změny cen, které by mohly být provedeny během procesu prodeje. Právo na konečné rozhodnutí o prodejní ceně je vždy na straně majitele nemovitosti.


Nicméně, v některých případech může realitní makléř snížit cenu nemovitosti bez konzultace s majitelem, pokud takové ustanovení bylo stanoveno ve zprostředkovatelské smlouvě. Například může být ve smlouvě uvedeno, že pokud nemovitost není prodána po určitém časovém období, makléř může snížit inzerovanou cenu. Tato klauzule musí být však explicitně uvedena ve smlouvě a musí být jasně dohodnuta oběma stranami před podpisem smlouvy.


Pokud však ve vaší smlouvě taková možnost není uvedena a váš makléř sníží cenu bez vašeho souhlasu, pak jde jednoznačně o porušení smluvních podmínek. V takovém případě máte právo smlouvu s makléřem ukončit.


Je důležité si uvědomit, že jste vždy stranou s konečným rozhodovacím právem pokud jde o cenu a podmínky prodeje vaší nemovitosti. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli formu prodeje, měli byste vždy pečlivě číst a porozumět všem podmínkám v zprostředkovatelské smlouvě před jejím podpisem.


Průběžně se ujišťujte, že svému makléři můžete důvěřovat a že s vámi komunikuje o všech aspektech prodeje, včetně jakýchkoli potenciálních změn ceny. Otevřená a průběžná komunikace mezi vámi a vaším makléřem je klíčem k úspěšnému prodeji nemovitosti.



9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page