top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraPetr Žáček

Realitní zákon (ochrana kupujícího a prodávajícího)


Realitní zákon (Zákon o realitním zprostředkování č. 190/2020 Sb.) je právní předpis, který reguluje pravidla a postupy pro prodej a nákup nemovitostí, a to jak pro kupující, tak pro prodávající. Cílem takového zákona je poskytnout transparentnost, bezpečnost a rovnocennost oběma stranám v realitních transakcích.


Realitní zákon obvykle stanovuje normy a pravidla pro realitní agenty a makléře, včetně požadavků na licenci a profesionální kvalifikaci, povinnosti zastupovat zájmy klientů a transparentnosti v provizních a jiných poplatcích.






Tento zákon může také definovat pokuty a sankce za nesplnění těchto povinností.


V kontextu ochrany kupujícího a prodávajícího může realitní zákon například stanovit, že prodávající musí poskytnout kupujícímu úplné a pravdivé informace o nemovitosti, včetně existujících právních závazků, plánovaných stavebních prací v blízkosti a dalších relevantních informací. To pomáhá kupujícímu udělat informované rozhodnutí o nákupu.


Zákon může také stanovit určité


které musí být dodrženy při prodeji nemovitosti, jako je například vypracování kupní smlouvy právníkem nebo notářem, provedení znaleckého posudku nemovitosti, nebo zajištění, že kupující má možnost získat hypotéku nebo jiné financování.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page